Топ новини Извънредни новини Първа лига

Първенството завършва най-рано през средата на юни

Това предвиждат най-оптимистичните планове на БФС


Първа лига ще завърши най-рано на 15-20 юни. Това предвиждат най-оптимистичните планове на БФС, пише "Тема спорт". Както е известно, футболният съюз нареди мачовете от елита и Втора лига да бъдат отменени до 13 април. Тогава трябва да изтече въведеното от парламента извънредно положение в страната. В централата ни се надяват, че до тази дата ситуацията с коронавируса ще се подобри и властите ще разрешат провеждането на мачове. И веднага когато забраната падне, да започне да се доиграва шампионатът.

В момента в елита остават още два кръга от редовния сезон. След това предстои разделянето на тимовете в първа шестица, както и втора осмица, в която отборите ще са в две групи от по четири. За повечето от тях остават по 10 двубоя до края на заложените в програмата 36 кръга. Някои ще имат баражи - за определяне на последния участник в Лига Европа, както и за оставане в елита.

Във Втора лига има за доиграване 12 кръга. Купата на България също увисна - първите полуфинали Ботев Пд - ЦСКА и Локо Пд - Левски трябваше да се играят между 7 и 9 април. Това обаче няма да се случи, което ще наложи разместването и на реваншите, както и на финала.

"Имаме готов вариант за действия. Най-вероятно първенството ще се удължи до 15-20 юни. Това са предварителни разчети. Тогава най-вероятно ще ни се разреши да активираме и трансферния период. Защото знаете, че когато свърши първенството, има едва около 20-ина дни до започването предварителните кръгове на евротурнирите, те също трябва да са с други дати. Имаме мач за Суперкупата, двубои за купата... Разработили сме календар, но всичко в момента са хипотези. Надявам се, че бързо ще излезем от тази ситуация. Засега датата за подновяване на първенства е 13 април, още преди великденските празници", заяви зам.-изпълнителният директор на БФС Антон Попов пред Канал 3.

Естествено, БФС трябва да получи разрешение от властите, преди да направи ходове по възобновяване на шампионата.