Топ новини Серия А

Огромен шок за Ювентус! Отнеха 15 точки от актива на "бианконерите"

Клубът бе много тежко наказан


Късно в петък вечерта футболът в Италия беше разтърсен, след като на гранда Ювентус бяха отнети 15 точки от актива им в Серия А!

„Биаконерите“ бяха трети към момента в Серия А с 37 точки, на 10 точки от лидера Наполи. С отнемането на тези 15 точки тимът ще падне до десетата позиция с 22 пункта и извън местата за европейските клубни турнири. Толкова имат още тимовете на Емполи и Болоня. До края на първенството в Италия остават 20 кръга. Наказанието изважда „старата госпожа“ от борбата за титлата в Италия, като след него "бианконерите" ще изостават с 25 точки от лидера Наполи.

Сериозни наказания получиха бившият президент на Юве – Андреа Аниели, както и настоящият такъв Маурицио Аривабене, които няма да могат да се занимават с никакви футболни активности в рамките на две години. Спортният директор на Тотнъм и бивш такъв на Ювентус - Фабио Паратичи, също е санкциониран и то с още по-тежка санкция от две години и половина.

Бившият вицепрезидент Павел Недвед е наказан за осем месеца, а настоящият спортен директор на „старата госпожа“ Федерико Керубини – за година и четири месеца.

Федералният апелативен съд на Италия прие доводите на прокурорите на Италианската футболна федерация да възобнови делото срещу Ювентус за финансови измами и за нарушения на капиталовите печалби на клуба по отношение на около 62 трансфера на играчи.

Прокурорът Джузепе Кине поиска от Федералния апелативен съд да възобнови процедурите срещу „биаконерите“ с оглед на новите разследвания на Prisma investigation, които анализират финансовите практики на клуба, в които има данни за тайни плащания към играчите, договорени още в началото на пандемията от COVID-19 през 2020-а година. Чрез тях са били завишавани изкуствено приходите на клуба, а медиите в Италия нарекоха скандала „Плюсваленце“.

Съдътприе доводите на Кине и започна процедура срещу Ювентус и неговите ръководители, оневинявайки всички останали замесени клубове, сред които бяха Сампдория, Емполи, Дженоа, Парма, Пиза, Пескара, Про Верчели и Новара.

Кине поиска отнемане на 9 точки от актива на Юве, както и наказания за Андреа Аниели, Фабио Паратичи, Федерико Керубини и останалите директори в клуба. Федералният апелативен съд обаче реши да наложи още по-голямо наказание, като отнеме цели 15 точки от актива на „старата госпожа“.

Ювентус, който чакаше процедурата да се развие от октомври, след като разбра, че разследването е възобновено, отрече каквото и да е нарушение от тяхна страна. Тимът ще има възможност да обжалва решението пред Олимпийския комитет на Италия в рамките на 30 дни. Ако обжалването е успешно, наказанието не може да бъде променено и ще бъде премахнато изцяло.