Топ новини Първа лига

Мъри: Не ми харесва управлението на Левски, оставам само заради феновете

Специалистът даде обширна пресконференция


Любимецът на феновете на Левски – Станимир Стоилов, юговори пред медиите часове след успеха с 3:2 над Лудогорец в първи полуфинален мач от SESAME Купа на България. Вчера Мъри заяви пред медиите, че напуска българския футбол, като днес същото изявление излезе и в сайта на клуба от „Герена“, като Мъри подчертава, че ще остане в Левски заради феновете.

Стоилов призна, че не му харесва управлението на Левски и явното вмешателство в работата му. Хасковлията призна, че след като е назначен на работа с Иво Ивков, то всички трябва да се съобразяват с решенията на двамата в спортно-технически план. Очевидно Мъри призна, че има някакви „съветници“ в Управителния съвет на „сините“, но пред репортери призна, че не му трябва някой да го подбутва, за да си върши работата.

„Не беше под афект изказването ми, защото много пъти казвам, че не съм се върнал в българския футбол, а в Левски. Май е време пак да напускам българския футбол, но Левски – не. Привържениците не оставиха отбора и аз нямам намерение да оставям тях и Левски. Мач, който за съжаление, трябваше да коментираме футболно. Бях доволен от играчите, горд Левски. Футболът има много неща, които влияят на резултата, но отбор, който накара всички нас, да се гордеем с играта. Следващият момент аз не искам да коментирам съдиите – не разбрах единственото нещо защо Хосе беше изгонен. Защо? Някой да ми даде една причина. Винаги имат извинение. Нека сега те да си коментират глупостите. Съжалявам, че накрая си изпуснах нервите, макар да имаше нагло поведение от достатъчно противници към моите футболисти, които се опитваме да ги учим професионално. За тях противникът „съдия“ не съществува, а само добрата игра и да се борят за победата. Мисля, че бях толкова тъжен, защото ще пропусна следващия мач, което е най-негативното нещо, което ми се случва, но не издържах на хилядите неща, които ми се насъбраха и аз съм си виновен“, започна Стоилов.

„Жълтият картон – поздравих колегата, бях спокоен. И при продължаването към тунел видях, че играчи на противника вървят към моите. Отидох да дръпна част от играчите си, тъй като да не стават скандали и да не ни гонят. Тогава съдията ме дръпна и ми каза – Ела да ти покажа жълт картон. Аз не влязох да правя проблеми. Тогава разбрах, че ще ме накажат. Някъде около 20-30 метра вървях спокойно, поздравих колегата. Дори не разбрах, че това е четвъртият съдия накрая. След наказанието беше ясно, че пропускам мача с ЦСКА, което не го желаех. Да, има доста претенции към всички хора, в това число и към себе си. В момента трябва по-добре и по-единно да управляваме клуба. Не ми харесва управлението на Левски и трябва да го подобрим. Тук няма като другите да ви казвам, че всичко е наред. Нищо не е наред. Аз не мога да лъжа хората. Дойдох, за да казвам истината и така ще е докрая. Всичко щеше да е наред, ако тези допълнителни проблеми не създаваха напрежение върху мен и отбора. Има хиляди неща, които трябва да се изчистя. Спонсори, монсори, ръководители – трябва да си оправим нещата. Не могат да чакат само позитив. Не усещам и доверие в начина към моята работа – така е. Ще работя точно така, както мисля, че Левски трябва да се управлява и няма да се спра. Битка за истината и за бъдещето на Левски няма да загубя, така че всеки ще трябва да влиза в това, което е добро за Левски. Всичко, което не е добро за Левски, след като съм дошъл, няма да допусна. Не е добре да има напрежение върху клуба“, продължи Стоилов.

„Имам неща, които не ми харесват и съм го казал на хората, от които зависи. Ако не ги решим скоро, пак ще го кажа. В Левски няма да има многовластие и всеки да си дърпа чергата. Аз и Ивков носим спортната отговорност. Ръководи се по нашия вариант. Дали съм диктатор или не – в името на Левски съм диктатор. Видях дотук докъде стигна Левски. След като сме назначени, ще се съобразяват с нас. Дойдох да се боря за Левски и така ще е докрая. Никой не може да ме подбутва или отклони от пътя. Много хора ще излязат със сълзливи изказвания, но не ме интересува. Война за Левски мога да водя. Денят, когато се върне Левски там, където трябва, то аз пак ставам фен““, каза още той.

„Няма нищо странно. 15 години слушаме едно и също – бавна смърт при Тодор Батков. Провокации, подсказвания. Знам, че когато дойдат негативните резултати пак ще бъдем лоши. Няма проблем, ще си носим кръста. Въобще не ме притеснява нищо. Като не критикувахме и казвахме 13 години, стигнахме дотук. Помагат всички и да се спасим от ситуация. Всички в клуба сме в една лодка – всички. Харесва им, нехаресва им – това е положението“.

„Тази битка ми е най-лесната. Истината е най-лесната битка в живота. Мога да споря с всеки. Други много лъжат и не помнят какво са обещавали и лъгали. Мога да обещая работа и честност. Работата се вижда на терена. Бях провокиран и от съдийството и ми се натрупа. Вината е моя и съжалявам, че няма да съм на пейката за мача с ЦСКА. Или ще продължавам както ми харесва, или се разхождам по улицата и ставам рибар. Знам, че ще излезем лоши, но това е Левски. Ако не им харесва, да излизат и да управляват както искат“.

„В много от нещата трябва да се намесвам и обяснявам. Примерно на Управителен съвет. Аз има на кой да се обяснявам – Сираков. На другите за футбол какво да им обяснявам? Или аз си тръгвам или те! Най-лесно е да ме освободят, няма никакъв проблем. Ако сме грешни, ние сами ще си ходим.

„Ще намерим общ език, тъй като всичко се върти от една лодка. Ние започнахме да работим в екип без да сме работили с Ивков никога тогава. Вижда се какво правим за Левски, така че Сираков може да даде оценка какво се работи. Имах уверението, че всичко ще бъде наред след Нова година, а сега в Левски не всичко е наред от финансово естество. В клуба са влезнали над милион лева за месец и половина – това е от феновете. Стадионите са пълни и не бива да разваляме това. Римската империя и Левски пропаднаха заради съветници“.

„Няма да участвам повече в такива наказания или грозни сцени. Ще продължа да се държа, както досега. Казах каквото имам да казвам – това имам предвид от българския футбол, който е пргонит от лоши стадиони, лоши терени, лоши условия за работа за всички. Трябва да работя за Левски и хората да виждат добрия Левски. И да бяхме паднали вчера, то отговорът ми щеше да е същият – нямаше да има разлика. И при загуба мога да казвам истината. Тя няма да я прескачам. Нещо, което вчера ми хареса, беше желанието и амбицията. Използваме „висока преса“ без да изпадаме в глуха защита.

„Всеки, който излезе от отбора с картон, е тежка загуба. Реваншът никой не знае какво може да стане. Челси и Реал Мадрид са добър пример. Не живеем в заблуда, че сме станали по-силни от Лудогорец, а с мисълта, че играхме добре в този мач срещу тях. Ако феновете създават добра атмосфера, то ние трябва да се грижим това да продължава с изявите по терена. Не искам да влизам защо ощетяват Левски. Мен ме интересува всичко около мен да е наред, отборът да тренира. Директиви, мирективи – рано или късно, казах на футболистите, че рано или късно ще станем толкова добри, че няма да ме бърка и съдийството. Всичко в нашата къща да е наред и ще победим и съдиите, ако трябва. Директиви, мирективи са в главите на някои… На терена ние да сме добри, а после можем да пречупим всякакви директиви. Всичко друго отпада, ако играем добре. Не играеш ли добре, то няма как да побеждаваш. Ако губим, аз ще съм виновникът“

„В мач с ЦСКА няма преимущество. Проблемът е, че аз ще отсъстват от пейката, въпреки всички негативизми. Трябваше да бъда на пейката. Съжалявам за напускането на Стойчо Младенов. Той е интересен съперник, когато води ЦСКА. Трябва съперничеството между тези два клуба да е на високо ниво, за да растем. Лудогорец се възползва след спада и е хегемон. Виновни са Левски и ЦСКА. И двата отбора играем слабо и затова Лудогорец е хегемон. Затова съм недоволен и няма да бъда, ако отборът не играе както трябва. Имаше неща и при 3:0 срещу Пирин, които не ми харесаха и ги казах. Знам как се преражда един отбор, ако сме достатъчно добри, няма кой да ни пречи. Решението за Младенов е на ЦСКА и не искам да влизам в детайли“

„Левски е един от клубовете, които постоянно си изказват мнението. Ние нямаме желанието да сменим Борислав Михайлов, имаме желание за позитивна промяна във футбола. Левски иска честност, почтеност и тотална промяна на правилата на футбола. Борислав Михайлов е легенда на Левски и Левски под никаква форма не може да си мисли да застава срещу собствените си легенди“, заяви Стоилов.

Но ние сме клубът, който всекидневно иска промяна във футбола – терени, начин на работа, съдийство. Другите отбори са откъслечни и после като се случи нещо по техния тертип, всичко е точно. Мен лично не са ме убедили и другите хора. Няма конкретни предложения, казах и на Димитър Бербатов. Общи приказки. Коя е лигата? Аз не я знам. От 20 години се въртят хора и слугуват на някого. Да чуем конкретни промени. Увеличение на групата – под каква форма? ТВ правата, всеки път говорим едно и също. Много малко хора се качваме да водим битка за футбола, затова сега се налага Левски да е сам в много неща. Но това е най-доброто – Левски сам ще се спаси“, допълни Стоилов.

„Вчерашния мач видях Левски до изгонването на Кордоба – гордо и хищник. Атакувахме, търсехме победата дори при 2:1 за нас. Опитвахме се да решим с трети гол мача. Аз също няма да наруша споразумението, която имаме с ръководството и спонсорите. Няма да наруша бюджета на Левски да не натежи на спонсора и тези, които дават пари. Няма да има нарушаване на вътрешния финансов феърплей. Нямам претенции към спонсори и ръководители. С нужните играчи ще направим каквото можем. Трябва да има по-добра комуникация и да имаме доверие в това, което се върши във всяко едно естество. Ако трябва и с юноши ще играем, но Левски трябва да се спаси.

„В момента сме под върха и за първенство и за Купата. За да се случи това нещо и да играем в Европа, трябва да спечелим голяма част от следващите си мачове. Не мога да кажа на 100%, че ще гарантираме евроучастие, но няма да се откажем. Трудно можем да гарантираме средствата на Левски. Ако стигнем групова фаза, то голяма част от бюджета ще бъде подсигурен от действията на отбора. Левски трябва да има отбор именно да играе в Европа и да продава млади играчи. Тогава на спонсорите ще им олекне. Сега на всички им тежи, защото призивите за помощ от нас ги умориха, но се надявам да не оставят подкрепата си към Левски настрани, защото са важни за клуба. Длъжни сме да им даваме истинските сигнали. Нямам претенции от подкрепата към привърженици. Забелязвам, че има обединение между всички фенове и хора в клуба. Това са положителните неща дотук. Това е заради феновете и за тях Левски е повече и могат да заровят всякакъв вид проблеми и томахавки. Така трябва да се случва на всяко ниво в клуба. По-интересен ще ми е мачът с ЦСКА в неделя, не евентуален финал за Купата. Преди години отстранихме Лудогорец на полуфинал и треньорът ни отиде да го хвърлят феновете във въздуха. После ни биха, а не знам за полуфинал да се дава нещо. Лудогорец може да спечели навсякъде и всеки един стадион. Трябва да държим нашата игра на добро ниво и играчите да са в добро състояние“, завърши Стоилов.