Топ новини Извънредни новини Първа лига Втора Лига Трета лига Национални отбори

България ще има 4 стадиона с капацитет по 40 000 души

Министър Кралев отново говори за Мондиал 2020


Има ясно изразена политическа воля за Мондиал 2030 от страна на България, Гърция, Сърбия и Румъния. Даваме знак, че искаме да направим Балканите едно по-добро място за живеене. Това заяви пред БТВ министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Той е категоричен, че става въпрос за поемането на един огромен ангажимент и предстои много работа

„Нашият ангажимент на България е да имаме 4 стадиона с капацитет 40 000, които отговарят на условията, с магистралите нямаме проблем. Обсъжда се къде да е новият Национален стадион и как да се реконструира „Васил Лески“, за да отговаря на критериите“, обясни Кралев.

Министърът обясни, че в момента страната ни все още е изостанала със спортната инфраструктура, защото започна да се строи едва при първото правителство на Бойко Борисов.

„Другите държави са в същото положение. Разполагаме със средствата. При всички положения България ще излезе от тази кандидатура с добра инфраструктура“, категоричен е Кралев.

Спортният министър благодари за възможността да отговори на обвиненията към шефа на Българския футболен съюз Борислав Михайлов.

„Имаше много спекулации по темата, трябваше да седим час и половина прави, той имаше остри болки и схващания в крака. Посъветвах го да излезе да се поразтъпче. Беше в перфектна кондиция, пет минути по-късно се върна на пресконференцията. Говоренето за „ишиаса му“ не е подходящо. Справя се добре като председател на БФС“, подчерта министърът.

По отношение на развитието на футбола министърът подчерта ролята на школите. Министерството на младежта и спорта отпуска над 1 млн. за детско-юношески футбол.

„Заедно с БФС сме готови да подготвим сериозна програма за подготовка на децата“, обеща Красен Кралев.

Красен Кралев обеща и новият закон, насочен срещу хулиганството в спорта, да е готов до месеци. Необходимостта от такъв се засили след последните ексцесии в баскетбола.

„Спортната комисия подготвя този закон, дали сме становище, ще влезе в пленарна зала до средата на годината. Федерацията по баскетбол трябва да вземе мерки, да взимат пример от Българския футболен съюз“, посочи Кралев.

След по-малко от месец започва и дългоочаквания тенис турнир „София Оупън“, който и тази година ще мине без бойкотиращия България Григор Димитров.

„Не приемам думите му като критика, да не изместваме темата от прекрасния АТP турнир - в най-силната му година със световни звезди, не е сериозно да коментираме. Григор е добре дошъл да участва, когато иска. Турнирът не се прави за един човек. Тенисисти от ТОП 20 сами избират София, защото знаят, че нивото е високо“, подчерта министърът на спорта.