Топ новини Извънредни новини Национални отбори

Балъков дава шанс на дебютант срещу Ирландия

"Трябва да правим по-малко индивидуални грешки", заяви той


Старши треньорът на националния отбор на България Красимир Балъков заяви на пресконференцията преди приятелския мач с Ирландия, че ще използва този двубой и оставащите три от квалификациите за Евро 2020, за да даде шанс на играчите да покажат качествата и това, че на тях може да се разчита в евентуалните плейофи в Лигата на нациите през пролетта.

Серията негативни резултати от началото на европейските квалификации остави на България единствената надежда, че може да се класира за шампионата на Стария континент единствено през баражите в Лигата на нациите, но участието в тях зависи и от представянето на другите отбори.

"Имаме една цел, която сме я казали на футболистите - надяваме се през Лигата на нациите да ни се отвори шанс да играем плейофи за класиране на европейското първенство. Играчите знаят, че ще използваме мачовете до края на квалификациите, за да се подготвим по най-добрия начин за тези срещи. Трябва да видим кой е готов да се вложи и да показва най-доброто от себе си, за да бъдем готови, ако ни се отвори шанс да се класираме за европейското първенство на пролет", каза Балъков.

"Трябва да правим по-малко индивидуални грешки и да бъдем по-концентрирани пред вратата на противника, защото срещу Англия не успяхме да сториим това. В ирландския отбор ми харесва това, че има голямо желание и голямо влагане от страна на футболистите. Те играят с различна система, която могат да променят в хода на срещата и това показва, че имат достатъчно талантливи играчи", добави още националният селекционер.

"В състава няма контузени, всички са на линия. Днес очаквам да тренират и тези, които вчера бяха на по-лек режим. Ще има доста нови сред титулярите, предимно играчи от чужбина, защото искам да ги видя как се представят. Играчите от българското първенство имаме по-добра възможност да ги наблюдаваме. Очаквам да срещнем един компактен отбор, който напада със самочувствие и знае как да използва пространствата между линиите. Срещу Англия направихме пропуски, които можеха да променят изхода на срещата. Мисля, че до 55-ата минута някъде седяхме по най-добрия начин. Правехме това, което е възможно според качествата ни. За мен би било удоволствие да избирам от 50-60 играчи за националния отбор, но я нямам тази възможност. Затова търсим играчи, които играят в клубните си отбори. Включването на Бодуров срещу Англия бе изцяло мое решение. Жалко, че направи дузпа, но това се случва. Нормално е играчите да грешат, просто защото футболът в България е различен от този, който се играе в развитите европейски страни. Загубите тежат на всички ни, но ако продължим работата си в насоката, в която сме тръгнали, победите ще дойдат", коментира Балъков.

Запитан за очакванията си за утрешния мач бившият национал каза: "Очаквам много агресивен противник утре вечер и тим, който няма да се примири, дори и резултатът да е негативен за него."

Балъков бе помолен да коментира и липсата на таланти в родния футбол спрямо националния тим отпреди 25 години.

"Нещо куца в цялата ни клубна система. Трябва да имаме една концепция, с която да работят поне 80-90 процента от ДЮШ отбори в страната. В момента всеки работи за себе си и по свой начин, има някакъв съвсем, съвсем площ план и това не е добре за развитието на младите", каза бившият полузащитник.